Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pihtipudas aloittaa kaavoituksen uudelle tuulipuistolle

Pihtiputaan kunnanhallitus näytti maanantaina vihreää valoa uudelle tuulivoimapuistolle ja päätti yksimielisesti käynnistää oikeusvaikutteisen Uusimon tuulivoimapuiston osayleiskaavan laatimisen maankäyttö- ja rakennuslain 77a-pykälän mukaisena yleiskaavana. Tällöin yleiskaavaa voi käyttää suoraan tuulivoimalan rakennusluvan perusteena.

Uusimon tuulipuistoa suunnittelee Myrsky Energia Oy. Suunnitelmassa on enemmillään 40 tuulimyllyä Saanijärven, Alvajärven ja Muurasjärven välisellä alueella kirkonkylästä pohjoiseen ja luoteeseen. Alueen koko on 4480 hehtaaria.

Suunnitellulle alueelle on tehtävä ympäristövaikutusten arviointi eli YVA, jonka yhtiö toteuttaa. Yhtiö vastaa pitkälti kaavan laadintakustannuksista ja muista kuluista. Kunnanhallitus hyväksyi sopimuksen hankkeen vastuista ja tavoitteista.

Kunnanhallituksen saaman tiedon mukaan Myrsky Energia on päässyt sopimukseen suurta osaa yksityisiä maanomistajia edustavan neuvotteluryhmän kanssa. Yhtiön ja maanomistajien välisiin sopimuksiin sisältyy tuulivoimakohtainen purkuvakuus.

Kunnanjohtaja Ari Kinnusen mukaan tuulivoimalat tuovat kiinteistöverotuloja kunnalle noin 30 000 euroa vuodessa voimalaa kohden. Juuri valmistumassa olevan Ilosjoen seitsemän voimalan puisto tuo tuloja noin 200 000 euroa vuodessa Pihtiputaan kunnalle. Jos Uusimon tuulipuistoon tulisi maksimäärä myllyjä, olisivat verotulot vuodessa siitä noin 1,2 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveroprosentit olivat kunnanhallituksessa samassa kokouksessa. Kokous päätti esittää valtuustolle kiinteistöveroprosentin olevan ensi vuonna voimalaitosten osalta 3,10 eli saman kuin nyt.