Ely jättää Heinä-Suvannon lintuparatiisin Viitasaarella

Keski-Suomen ely-keskus on päättänyt luopua Keski-Suomen arvokkaimman lintukosteikkoalueen Viitasaaren Heinä-Suvannon kunnossapidosta. Keskus haluaa siirtää rakenteiden, pitkospuiden ja lintutornien, hoitovastuun metsähallitukselle.

Metsähallitus ei ole vastuista kiinnostunut vaan haluaa purkaa huonoon kuntoon päästetyt rakenteet pois. Tai ei edes purkaa vaan vetäytyä koko kohteesta.

Asian tiimoilta Viitasaarella pidettiin torstaina kriisipalaveri, jossa etsittiin inhimillistä ratkaisua outoon tilanteeseen.

Lintuvedellä aktiivisesti retkeilevälle ja kaupungille purkaminen on pahin mahdollinen skenaario. Tosin viime vuosina Heinä-Suvannolle patikoiminen on ollut hankalaa huonokuntoisten, jopa vaarallisten rakenteiden vuoksi.

Kaupungin puolella pidetään kohtuuttomana, jos pikaisia kunnostustoimia tarvitseva alue vastuukysymyksineen kaatuisi kokonaan kaupungin harteille.

Myös alueella toimiva ja lintuvesistöä korvauksetta hoitanut Suvannon metsästysyhdistys pitää outona, ettei ely-keskukselta löytyisi edes purkurahaa rakenteille, jotka se omistaa.

Alustavasti päästiin sopuun siitä, että pikaiset korjaustoimet tehdään jo tänä kesänä. Suurista kysymyksistä, kuten vastuunkantajasta, maksajasta ja paikan isännän nimeämisestä ei päästy sopuun.

Neuvotteluja jatketaan vielä ennen lomia.

Kansainvälisesti merkittäväksi lintuvedeksi tunnustettu Heinä-Suvanto pääsi lintuvesien suojeluohjelmaan vuonna 1982 ja sittemmin Naturaan. Kaksikymmentä vuotta sitten suvanto rauhoitettiin ja alueella aloitettiin mittavat kunnostustyöt, osin EU-rahalla.

Silloinen ympäristökeskuksen toimesta Heinä-Suvantoa ruopattiin ja alueelle rakennettiin allikoita. Suvannon reunamille nousi kaksi lintutornia, jotka ovat olleet lintubongareiden aktiivisessa käytössä erityisesti keväisin ja syksyisin.

Lintutorneille johtaa 1,5 kilometrin pituiset pitkospuut, alueella on opastettu luontopolku ja nuotiopaikka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut