Opettajat kohtasivat Toulaudella - viimeksi yli 40 vuotta sitten

Aulis Palmroos ja Ellen Janhunen olivat yhdessä opettajina Toulauden koululla 1970-luvun alussa ennen kuin koulu lakkautettiin. HIlkka Rantala

Hilkka Rantala

Toulauden vanhasta koulusta tuli ihanien jälleennäkemisten paikka lauantaina Viitasaarella. Koulun vanhat oppilaat ja kyläläiset järjestivät 75 vuotta täyttävällä koululla kesätapaamisen, johon tuli väkeä eri puolilta maata ja maakuntaa.

Yksi hellyttävimmistä halauksista nähtiin Aulis Palmroosin ja Ellen Janhusen välillä. Nykyisin Kempeleellä asuva Palmroos matkusti varta vasten Viitasaarelle tapaamaan entistä opettajakollegaansa ja oppilaitaan.

-Minä se tapoin tämän koulun, Palmroos vitsaili.

-Olin nuori opettaja ja täällä koulunjohtajana, kun tarkastajat päättivät pistää ovet säppiin vuonna 1972. Ellenillä oli silloin kuusi ja minulla kymmenen oppilasta, Palmroos selitti.

Ellen Janhunen tuli Toulaudelle opettajaksi vain parikymppisenä ylioppilaana syksyllä 1951. Koulutarkastaja tykkäsi nuoren epäpätevän opettajan otteista niin paljon, että hankki tälle paikan Jyväskylän Kasvatusopillisesta korkeakoulusta.

- Opetin talven Toulaudella ja opiskelin kaksi kesää sekä yhden talvikauden. Opettajan virka oli täällä odottamassa, kun valmistuin keväällä 1954, Ellen Janhunen muisteli.

Hän oli pidetty opettaja, sillä useampikin oppilas ylisti häntä lauantaina.

- Ellen oli koulun sielu, tosi mukava. Kaikki nykyiset erityisopettajat voisivat ottaa mallia hänestä, Päivi Välisaari, o.s. Ruuska, kehui.

Kommentoi