Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilosjoen tuulipuiston kaava hyväksyttiin – kyläläiset pettyivät

Pihtiputaan kunnanvaltuusto on hyväksynyt Ilosjoen tuulivoimapuiston osayleiskaavan. Päätös syntyi kahden äänestyksen jälkeen äänin 16–7, 3 tyhjää, 1 poissa.

Päätös oli suuri pettymys maanantai-iltana salissa istuneille Ilosjoen kylän asukkaille.

– Meidän vaatimus kahden kilometrin etäisyydestä lähimpään asutukseen oli varsin kohtuullinen. Tämä on niitä nahkapäätöksiä, jossa hyvä veli -järjestelmä tuntuu pyörivän taustalla, kommentoitiin kyläläisten keskuudesta.

Kyläläiset olivat jättäneet jo ennen kokousta asiasta oikaisuvaatimuksen.

Kaavan hyväksymistä puolestaan kannatettiin muun muassa Pihtiputaan julkisuuskuvalla.

Perussuomalaisten Marko Tiainen esitti ettei kaavaa hyväksytä. Hän perusteli esitystään sillä, että tuulivoimalla tuotetun sähkön hinta on kolminkertainen tavalliseen pörssisähköön verrattuna, eikä matalataajuusäänien terveyshaitoista ole saatavilla puolueetonta tietoa päätöksentekoa varten.

Ilosjoen tuulivoimapuiston alue sijaitsee Ilosjoen kylän ja Nelostien läheisyydessä, kymmenen kilometriä Pihtiputaalta etelään. 29 vakituisesti asuttua taloutta sijaitsee alle kahden kilometrin etäisyydellä suunnitelluista tuuliturbiineista. Alue on noin 800 hehtaaria.

Ilosjoen kylällä tuulipuisto on repinyt ihmiset kahteen leiriin. Puistoa on vastustettu kahden adressin voimin. Viimeisimmän on allekirjoittanut 105 ihmistä.

Alunperin alueelle kaavailtiin enintään kahdeksaa 137 metrin korkuista tuuliturbiinia. Kaava määrittää, että voimaloiden kokonaiskorkeus saa olla enintään 215 metriä. Niiden lisäksi alueelle tulisi rakennus- ja huoltoteitä sekä sähköasema, josta sähkö siirretään sähköverkkoon.

Puiston yhteenlaskettu teho olisi alle 30 megawattia. Puiston rakentaminen on kymmenien miljoonien eurojen investointi.

Puistoa suunnittelevan ABO Wind Oy hakee seuraavaksi puistolle ympäristö- ja rakennusluvat. Varsinaisesta rakentamisesta päätetään, kun valtiovalta on linjannut uudet syöttötariffien hinnat.