Viljelijät traktorimarssille Viitasaarellakin

Mirka Junikka ja Juuso Kaasinen ripustavat traktoriinsa lakanan, joka kertoo, mihin tukien maksatuksia siirtävän Maaseutuviraston toiminta voi johtaa. Auli Junikka

Hilkka Rantala

Nyt ei enää hissutella! Näin julistaa maidontuottaja Auli Junikka Mäntylästä ja esittelee vasta maalattuja banderolleja.

Kyltit ja lakanat näkyvät perjantaina Viitasaaren keskustassa, kun maataloustuottajat järjestävät paikallisen tukimielenosoituksen suomalaisten ruoantuottajien puolesta. Väki kokoontuu yhdeltä iltapäivällä liikenneasemalle ja marssii sieltä keskustaan. Valtakunnallinen traktorimarssi järjestetään samaan aikaan Helsingissä ja sinne odotetaan tuhansia viljelijöitä.

- Omaan tukimielenosoitukseen odotamme ainakin kymmentä traktorilla tulevaa viljelijää eri puolilta pitäjää sekä lisäksi jalkapelissä kulkevia. Mukaan on lupautunut väkeä myös Vesannolta, Keiteleeltä ja Pihtiputaalta, Junikka kertoo.

- Myös suomalaista ruokaa arvostavat kuluttajat ovat tervetulleita mukaan, hän toivottaa.

Mielenosoituksella on eräänlainen sponsorikin: Viita-Koneen Vesa Kemppainen on luvannut lainata osallistujille muutaman traktorin. Ne on tarkoitettu ilman omaa konetta mukaan tuleville.

<story-element type="paragraph"> Syynä vakava talousahdinko

Viljelijät marssivat, koska tuotannon kannattavuus on laskenut ja tilojen talousahdinko on valtava. Syitä on monia: Kaikkien maataloustuotteiden markkinahinnat laskivat sen jälkeen, kun Venäjän vienti romahti. Samaan aikaan teollisuus ja kauppa alkoivat halpuuttaa, mutta monien tuotantopanosten hinnat vain nousivat.

Kaiken kukkuraksi maataloustukia on leikattu ja tukien maksatusta siirretty. Viimeinen pisara oli, kun Maaseutuvirasto ilmoitti siirtävänsä osan kevään tuista maksettavaksi vasta kesäkuussa.

- Moni tila on näiden takia konkurssin partaalla. Meillä ei ole kohta enää varaa tuottaa ruokaa, Junikka huokaa.

Mielenosoitusten pääkohde on maan hallitus ja eduskunta. Niiltä halutaan lääkkeitä ja vauhtia maatilojen akuutin taloustilanteen parantamiseksi. Ensiapuna toivotaan viivästyneitä tukia maksuun mahdollisimman nopeasti.

<story-element type="paragraph"> Tulevaisuudenusko koetuksella

Suovanlahtelainen Kalervo Närhi aikoo köryyttää keskustaan omalla traktorillaan ellei maailma kaadu päälle sitä ennen.

- Meillä on maitotila ja huonoa aikaa on ollut reilun vuoden verran. Tulot ovat pudonneet niin paljon, että mitään investointeja ei kannata suunnitella, Närhi kertoo.

- Surullisinta on se, että tuotannon heikko kannattavuus ja epävarma tulevaisuus vaikuttavat sukupolvenvaihdoksiin ja koko maatalouden tulevaisuuteen. Nuoret eivät enää uskalla lähteä maatalousyrittäjiksi, hän harmittelee.

Kommentoi