Kinnula aikoo ulkoistaa kahden miljoonan sote-paketin

Kunnanhallitus hyväksyi Suomen Terveystalon tarjouksen maanantaina.

Kinnulan kunnanjohtaja Pekka Kanervio ja sosiaalijohtaja Kirsi Alonen-Kinnunen ovat vieneet sote-palvelujen osaulkoistamista viivyttelemättä eteen päin. Lauri Salminen

Kinnulan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunta ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Palvelujen tuottajaksi esitetään Suomen Terveystalo Oy:tä, joka lopulta jäi ainoaksi tarjoajaksi.

Asiassa edetään pikamarssia, koska se halutaan vanhan valtuuston päätettäväksi. Perussuomalaisten Sampo Laitala yritti hallituksen kokouksessa siirrättää päätöksen uuden valtuuston toimikaudelle. Esitystä ei kuitenkaan kannatettu.

Julkisuuteen ulkoistamisen valmistelut tulivat tammikuussa. Perusturvajaos käsitteli asian viime viikon perjantaina.

<story-element type="paragraph"> Medi Group perui tarjouksen viime hetkellä

Toisen tarjouksen jättänyt Medi Group Oy ilmoitti päivää ennen hankintakokousta vetävänsä tarjouksensa pois. Vertailu oli kuitenkin ehditty jo tehdä, ja Terveystalo olisi ollut joka tapauksessa voittaja. Tämän vuoksi Medi Groupin pois jättäytyminen voidaan hyväksyä.

Ostokokonaisuuteen sisältyvät perusterveydenhuollosta lääkärin vastaanotto, terveysneuvonta, mielenterveyspalvelut, puheterapia sekä suun terveydenhuollon palvelut. Lisäksi vanhustenhuollosta halutaan ulkoistaa tehostettu palveluasuminen Kotipihan yksikössä, kotipalvelu, kotisairaanhoito, vanhusten päiväkeskustoiminta ja vuodeosasto.

Kinnula edellytti tarjouspyynnössä kiinteää hintatasoa vuodesta 2018 alkaen. Terveystalon tarjouksen arvonlisäveroton kokonaishinta on runsaat 1,9 miljoonaa euroa vuodessa. Sopimuskausi on 15 vuotta.

Kuluvan vuoden talousarviossa kilpailutetun kokonaisuuden vuosittainen kattohinta on hieman yli kaksi miljoonaa euroa, joten säästöä lienee tiedossa. Hankinnan arvo on 31 prosenttia koko perusturvan talousarviosta.

<story-element type="paragraph"> Kinnula ei näe lainsäädäntöestettä

Perusturvajaoston mielestä ulkoistamista puoltaa muun muassa järjestämisvastuun siirtyminen maakunnalle sote-uudistuksen myötä. Maakunnassa valmistellaan valinnanvapauspilottia, joten Kinnula olisi etupainotteisesti mukana luomassa pilotin rakenteita.

Julkisuudessa on arvioitu, että kuntien itse solmimat sote-uudistusta palvelusopimukset olisivat laittomia. Kinnula katsoo, että osittaiselle palvelujen ulkoistamiselle ei ole lainsäädännöllistä estettä.

<story-element type="paragraph"> Asiakkaita odotetaan naapurikunnistakin

Tavoitteena on paikallisten työpaikkojen säilyminen ja turvaaminen. Katsotaan, että Kinnulassa on vetovoimainen palvelutuottaja valinnanvapauslain tullessa voimaan, jolloin asiointiliikenne myös naapurikunnista voisi suuntautua Kinnulaan. Tällä hetkellä Kinnula ostaa terveyspalveluja Wiitaunionin perusturvalta.

Ulkoistamisen arvioidaan turvaavan perustason palvelut kaikille kuntalaisille varallisuudesta riippumatta, kun matkakuluja muille paikkakunnille ei olisi kuormittamassa kukkaroa.

Kommentoi