Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viitasaaren metsien mysteeritaiteilija löytyi

Hätkäyttävien kasvomaalausten tekijä on espoolainen ammattitaiteilija David Popa.

Viitasaaren metsiin ripustettujen, valtavaa kiinnosta herättäneiden muovikelmukasvomaalausten oli määrä jäädä metsän kätkemiksi. Kuvataiteilija David Popa ei todellakaan hakenut niille julkisuutta, vaikka yleensä jakaa mielellään kuvia taideteoksistaan omalla kotisivullaan. Pienen taivuttelun jälkeen hän suostui tähän juttuun nimellään.

Espoossa asuvaa, muun muassa näyttävistä muraaleistaan tunnettua Popaa huvittaa juuri näiden taideteosten osakseen saama julkisuus.

– Rehellisesti sanottuna, tarkoituksenani ei ollut oikeastaan sanoa mitään näiden töiden avulla. En osannut kuvitella, että ne saisivat tällaista huomiota. Ihmiset kiinnostuivat teoksista, koska ne ovat mysteerisiä. Sama tunne oli  myös minulla niitä tehdessä. Kyseessä oli enemmänkin kokeilu, joka kiehtoi ja inspiroi itseäni uudenlaisella tavalla, hän kertoo.

Kuinkas kaikki kävikään...

David Popan vaimon Janitan (o.s. Virtanen) vanhemmilla on vapaa-ajan asunto Viitasaaren Pasalan kylällä. Viime vuonna avioitunut pari vietti syyskuun alussa mökkilomaa Pasalassa, jossa Davidin oli määrä maalata mökin pihalla tauluja lokakuussa avautuvaa taidenäyttelyään varten.

– Vaimoni ehdotti kuitenkin heti ensimmäisenä päivänä, että kokeilisin vihdoin metsässä maalaamista.

Ensimmäinen, Returning our roots syntyi 6. syyskuuta Popan vaimon Janitan ehdottamaan paikkaan, appiukon metsään, keskelle ei mitään.

Pari päivää myöhemmin taiteilija viehättyi kauniista koivikosta, jonka näki auton ikkunasta Taimoniemessä Keiteleen tien varressa. Makaavat kasvot saivat nimekseen Resting Place.

– Tavoitteeni on maalata luonnossa jatkossa enemmänkin. Muoville maalaamista olen kokeillut vain kerran aiemmin. Metsässä tavoitteenani ei ollut vain luoda muovin avulla ”seinää” johon tehdä taidetta, vaan toteuttaa teos, jossa ympäristö on osana taideteosta.

Kaksi vuotta Suomessa asuneen taiteilijan nimi selvisi Viitasaaren Seudussa julkaistun paperilehtijutun avulla, vaikka aiheesta tehdyn verkkojutun suosio on ollut valtava. Keskisuomalaisen verkkouutisena tekijän etsintäjuttu oli hyvin luettu.

Viitasaaren Seudun Facebook-sivulle jaettu juttu hyppäsi kaikkien aikojen katsotuimmaksi ja tykätyimmäksi. Perjantaiaamuna 22.9. sen oli nähnyt noin 70 300 katsojaa ja tykkääjien määrä oli yli tuhat.