Nopeasti hoidettu alkusammutus esti maastopalon leviämisen

Veetu Miettunen (vas.), Roni Holttinen ja Miro Holttinen toimivat lauantain tulipalotilanteessa esimerkillisesti. Piia Saarenketo

Piia Saarenketo

Kolmen jyväskyläläispojan nopea ja osaava toiminta esti maastopalon leviämisen lauantaina Viitasaaren Keihärinkoskella. Keitele-järvellä kuuden jälkeen uistelemassa olleet pojat huomasivat noin puolen kilometrin päässä sijaitsevan naapurimökin pihasta nousevan savua ja lähtivät tutkimaan, mikä savuaa.

Samalla alueella on paljon kesämökkejä.

Saatuaan veneen naapurin rantaan pojat huomasivat nopeasti, että tilanne on vakava. Savun seassa liekit löivät jo korkealle puihin. Samalla vaarassa olivat niin mökki kuin puuvarasto ja aittakin. Tuulisena päivänä tuli levisi nopeasti, vaikka lauantaina hiukan satoikin.

– Meillä ei ollut kännyköitä mukana, mutta hälytimme äidin radiopuhelimella, joka meillä oli mukana veneessä, kertoo Miro Holttinen, 14.

Viestin saatuaan Tuija Tikkala hyppäsi autoon ja ajoi naapurimökin pihaan.

– Kun näin liekit, soitin hätäkeskukseen ja heti sen jälkeen mökkinaapurille Jari Tuikkaselle, joka tuli kanssamme sammuttamaan paloa.

Oksilla hakkaamalla ja pihalta löytyneillä sangoilla vettä kantamalla näkyvät liekit saatiin sammumaan ennen kuin palokunta ehti paikalle.

– Palokunnan johtoauto oli paikalla 20 minuutissa ja sammutuskalusto siitä 10 minuutin päästä, Veetu Miettunen, 11, muistelee.

Poikien mukaan tilanteessa ei ehtinyt edes säikähtää.

– Ja tuntui, että palokunta olisi tullut paikalle nopeasti, kun koko ajan teki jotain, Roni Holttinen, 12, toteaa.

Myös palomiehet kiittelivät sammuttajia hyvin hoidetusta alkusammutuksesta.

Kukaan pojista sen paremmin kuin Tikkalakaan ei ole aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa.

– Koulussa on puhuttu enemmän rakennuspaloista kuin maastopaloista, Miro Holttinen miettii.

Tikkala kertoo jutelleensa poikien kanssa tilanteesta jälkeenpäin.

– Mietimme sitä, kuinka laajalle palo olisi voinut levitä jos pojat eivät olisi sitä huomanneet, Tikkala toteaa.

Tulenkäsittelijöinä pojat vakuuttavat olleensa varovaisia jo aiemmin, mutta hätätilanteeseen joutuminen vain lisää varovaisuutta.

– Tuhkien pitää olla kokonaan kylmiä ennen kuin ne viedään ulos ja niiden säilyttämiseen pitää olla metalliämpäri, Miro Holttinen sanoo.

Uhkaava tilanne sai alkunsa, kun mökiltään lähteneet asukkaat kantoivat vielä hehkuvat tuhkat maastoon. Palo oli ehtinyt levitä noin 30 kertaa 10 metrin alueelle ennen kuin pojat huomasivat sen.

– Hyvällä alkusammutuksella palon leviäminen saatiin estettyä, toteaa päivystävä palomestari Henrik Hellström.

Hänen mukaansa pitkään jatkuneen kuivuuden takia ei voi liikaa korostaa sitä, kuinka varovainen tulen käsittelyssä täytyy maastossa olla.

– Avotulen teko on ehdottomasti kiellettyä näissä olosuhteissa, Hellström muistuttaa.

Kommentoi