Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oldskool demo kolmas Helsingin kisoissa

Viitasaarelaisten teos pärjäsi Assembly Summer 2019 -tapahtumassa.

1990-vuonna alunperin muusikosta ja koodareista kasattu ryhmä Extream (myös Xtream) toimii vielä tänäkin päivänä uudella kokoonpanolla. Ryhmän nimissä tehty demo assum. tuli hiljattain kolmanneksi Helsingissä järjestetyn Assembly Summer 2019 -tapahtuman Oldskool demo -kilpailussa. Oldskool-kategoriaan osallistui yhteensä kuusi demoa.

assum. demon tekijäkaartiin kuuluvat Mika "Emphii" Poikonen, Markus "Mace" Vartiovaara, Niko "VonDemus" Tuttavainen ja Tero "Tuteju79"Tuttavainen. Nelikosta Poikonen ja Niko Tuttavainen asuvat Viitasaarella. Poikonen toimi projektin vetäjänä, suunnittelijana ja koodarina. Musiikkia teokseen loivat yhdessä Niko ja Tero Tuttavainen, ja Vartiovaara kirjoitti koodia Poikosen rinnalla Espoosta käsin.

Extream suosii tuotoksissaan suomalaisia osaajia, varsinkin viitasaarelaisia. Poikonen haluaakin rohkaista uusia innokkaita koodareita, muusikkoja ja graafisia suunnittelijoita lähtemään mukaan tekemään yhdessä demoja.

Teostaassum. ryhmä kuvailee audiovisuaaliseksi multimediateokseksi, jossa koodatut effektit ja musiikki yhdistetään tietokoneella yhdeksi kokonaisuudeksi. Demojen tarkoitus on esitellä tekijöiden taitoa ja osaamista. Teoksesta assum. löytyy muun muassa maisemia avaruudesta, pilvistä taivasta ja donitseja. Poikonen kertoo teoksen tarjoavan mahdollisuuksia synnyttää ajatuksia.

­­– Eräs vääräleukainen ystävämme kuvaa näppärästi näitä demoja "joukoksi ruudunsäästäjiä musiikilla", Poikonen nauraa.

Demoja Extream tekee käyttäen Atari Falcon 030 -tietokonetta, joka on peräisin 1990-luvulta. Vanhassa teknologiassa Poikosta kiehtoo se, että asiat, jotka nykyajan tietokoneet tekevät jo valmiiksi, joutuu itse rakentamaan alusta asti. Se tuo tekemiseen haastetta.

– Se on mielikuvitusta ja luovuutta aika pitkälti, Poikonen kertoo.

Demon luomisprosessi oli tekijöiden mukaan työläs ja paljon aikaa vievä. Yöunia joutui jokainen verottamaan, jotta demo valmistui ajoissa. Tero Tuttavainen joutui muuttamaan veljensä luokse viikoksi, jotta musiikki saatiin ajoissa valmiiksi.

– Monta tuntia päivässä tehtiin töitä silmät ristissä, Niko Tuttavainen muistelee.

Lopputulos oli kuitenkin sen arvoinen, ja tekeminen hauskaa. Niko Tuttavainen kertoo tavoitteen olleen kolmen parhaan joukkoon pääseminen ja Tero Tuttavaiselle ensikertaa osallistuminen oli jo iso juttu.

Idea teoksen tekemisestä lähti ajatuksesta osallistua Assembly Summer 2019 -tapahtuman Oldskool -demokilpailuun noin viikkoa ennen pääsiäistä. Aihe demolle syntyi Poikosen haaveesta ja syventyi, kun hän kuunteli Tuttavaisten tekemiä musiikkipätkiä, joita veljekset sitten lähtivät hänen johdollaan jalostamaan uuteen käyttöön.

Alunperin musiikki oli tarkoitettu Vapaa- ja helluntaiseurakunnan yhteistyössä järjestettyyn Joosef-lastentapahtumaan, mutta Poikonen näki siinä potentiaalia demoon. Niko ja Tero Tuttavaisen yhteistyössä tehtyjä tuotoksia löytää TuT3Ni-nimiseltä YouTube-kanavalta.

Assembly Summer 2019 oli Extreamille kyseiseen kilpailuun osallistujana ensimmäinen, mutta tuskin viimeinen. Kilpaileminen on ennestään tuttua kaikille neljälle, jotka ovat julkaisseet omia teoksiaan eri tapahtumissa. Poikonen ja Niko Tuttavainen ovat osallistuneet muun muassa Instanssiin, digitaalisen tekemisen festivaaleille, joka järjestetään seuraavan kerran ensi keväänä Jyväskylässä.